Intervjuu Sander Postiga – FC Flora - FC Flora

Esindus- UUDISED

Intervjuu Sander Postiga

Sander Post liitus FC Flora treeneritiimiga alles hiljuti. Istusime Sander Postiga maha ning rääkisime tema Flora ajaloost ja tulevikust.

Räägime enne Sinust kui Flora mängijast. Alustuseks, kas Sa tead, kui palju mänge sa Flora särgis pidanud oled? 

Ma täpselt ei oska kindlasti öelda – aga ma arvan, et kuskil 140-160 mängu.

Suhteliselt lähedale. 163 mängu. Kas Sa tead, kui palju väravaid Sa selle ajaga lõid? 

Mul on kodus mingi tass, mille Flora fännid kunagi kinkisid. Seal on kirjas “50 väravat Flora särgis.” Ma arvan, et neid tuli ikka juurde.

Peaaegu sama palju tuli juurde – 91 väravat oled löönud. Kirjelda ennast kui mängijat, missugune mängija sa olid?

Kindlasti esimese asjana võin öelda, et ma olin meeskonna mängija ja minu jaoks oli oluline meeskonna edu. 

Sa olid mängijana unikaalne – võisid mängida nii tipuründes kui ka keskkaitses. Milline positsioon Sulle endale kõige rohkem meeldis?

Mingil tasemel ma võisin loomulikult mängida nii kaitses kui ka rünnakul. Kui mängisin kõrgemal tasemel, siis ma olin kas ainult ründaja või ainult kaitsja. Loomulikult kõigile meeldib väravaid lüüa. Mulle meeldis ka. Parimad aastad minu mängija karjääris olid ründajana.  

Mängijana, mida Sa Floras olles kõige rohkem nautisid?

Ta oli Eesti üks suurimaid klubisid nagu ta on ka tänapäeval. Loomulikult mulle meeldis mängida meistritiitli peale, kõrgete kohtade peale. Eestis ei olnud võimalik kõrgemal mängida, kui sel hetkel Flora või Levadia.

Sander Post. Foto: Janek Eslon

Mis Sulle väga ei meeldinud?

Ma ei saagi öelda midagi, et ei meeldinud. Ma arvan, et kõik oli nii nagu ta sel hetkel sai olla kõige paremal viisil. Midagi konkreetset välja tuua, mis mulle ei meeldinud, on raske. 

Milline on Su meeldejäävaim hetk florakana?

Jah, minu karjäär Floras algas 2004 ja lõppes 2014. Selle 10 aasta jooksul ma esindasin ka välisklubisid – äkki 5 aastat kokku. Ülejäänud aeg ma olin seotud Floraga. Kõige eredam hetk on meistritiitel, mida mul õnnestus Floraga võita ainult ühe korra. See oli 2010. aastal. Neid karika võite, Superkarika võite oli rohkem. 

Oled tulnud ühe korra ka aasta mängijaks, kui lõid Premium liigas 24 väravat. Kui oluline on selline tunnustus mängijale individuaalselt? 

Sel hetkel oli kindlasti suur tunnustus. Ma arvan, et ma väärisin seda sel hetkel. Loomulikult kõik mängijad tahavad ju olla oma positsioonil paremad või siis olla liiga parimad. 2010. aastal mul õnnestus võita ju mitu auhinda – parim väravakütt Eestis, Meistriliiga parim mängija. Mingi auhind oli veel – äkki fännide lemmik pluss Eesti meistritiitel. Kogu komplekt tuli mulle. 

Hooaja ettevalmistus algas selle nädala alguses. Kas treeneritel hakkas töö pihta juba varem? Millega täpselt tegelesite? 

Ja, treeneritel algas mõnevõrra varem see töö. Mingid plaanid me panime paika, aga siuke suurem ja põhjalikum töö on meil samamoodi esmaspäevast. 

 Me teame, et mängijate jaoks on hooajaks valmistumine suurema koormusega, kui see on mängude ajal. Kirjelda, milline näeb välja treenerite silma läbi hooaja ettevalmistus, kas tööpäevad on pikemad? 

Praegu on raske öelda selle kahe-kolme päeva põhjal, et milline see välja nägema hakkab. Ma olen eelnevalt töötanud Viljandis treenerina, loomulikult on rohkem treeninguid, rohkem ettevalmistust treeninguteks, analüüse treeningutest, mängudest, kontrollmängudest. Ma usun, et on kindlasti rohkem tööd, kui võib-olla rahulikumal perioodil. 

Kuidas Sind on vastu võetud nii treenerite, klubi ja mängijate poolt? 

Treenerite poolt kindlasti hästi. Mis mängijad riietusruumis räägivad, seda mul on raske öelda. Kuidas sulle tundub trennis? Ei, ma usun, et hästi.

Enne kirjeldasid end kui mängijana, kirjelda end nüüd treenerina – milline treener Sa oled? 

Ma arvan, et ma olen suhteliselt nõudlik, detailne ja töökas. 

Sa oled Floras Jürgen Henni abitreener koos Joel Indermittega. Kuidas toimub tööjaotus, millised on Sinu ülesanded? 

Tööjaotus ei olegi veel päris paigas, me tegeleme sellega igapäevaselt. Ma usun, et selle nädala lõpus saab see tööjaotus enam-vähem lõplikult paika. 

Kui palju see meeskonnale ja mängijatele juurde annab, et trennides on nüüd veel lisaks üks silmapaar, mis jälgib mängijate tegevust ja neid juhendab? 

Kindlasti annab. Ma arvan, et Flora sugusel võistkonnal oleks võib-olla natukene varemgi olnud vaja teist abitreenerit, aga nad said edukalt hakkama ka kahekesi. Kui vaadata siin tänapäeva jalgpalli Eestis, igal pool on see treenerite ja staffi number päris suur. MA arvan, et see annab kindlasti juurde – saab rohkem tööd teha ja on rohkem erinevaid mõtteid treeneritel. Kindlasti on seda vaja. 

Millised on Sinu isiklikud eesmärgid Floras? 

Õppimine, minu jaoks väga oluline. Jürgen on väga tark ja edukas treener olnud, kellelt on kindlasti palju õppida. Ambitsioon on kindlasti ühel hetkel ka peatreener olla. 

Hooaja eel mängime mitu rasket mängu nii Taani, Norra kui ka Rootsi kõrgliigaklubide vastu. Kui oluline see mängijatele on, et saada raskeid mänge enne hooaja algust? 

Jah, kindlasti on neid vaja. Ma ei ütleks, et hooaja eel ainult. Neid on vaja terve hooaja vältel. Raskeid mänge Eesti klubi saab euromängude najal – eelmisel hooajal sai Flora pikaks läinud eurohooaja tõttu palju raskeid mänge. Eestis igapäevaselt neid ei saa nii palju, aga kindlasti on neid vaja. Tugevaid vastaseid leida Eesti klubil ei ole eriti kerge, aga õnneks meil on nüüd mõned Skandinaavia klubid olemas. 

Sa mainisid, et Floral läks eelmine aasta Euroopas hästi ja saadi palju raskeid mänge (14). Mida see mängijale juurde annab, et hooaja lõikes on ära jaotatud sellised rasked mängud? Kui hästi see mängija taset aitab tõsta? 

Kindlasti see tõstab mängijate taset. Ma ei näe siin ühtegi negatiivset märki. Kindlasti olid need vajalikud ka edaspidiseks. Kui vaadata Euroopa suuremaid klubisid, nad mängivadki Meistrite liigat, oma liigat pluss karikasarju. Mänge on vaja – me peame arenema. Me ju tahame oma mängijaid viia Euroopa klubidesse, kes mängivadki võib-olla rohkem kui meie siin Eestis. Loomulikult on neid vaja. 

Sa mainisid, et kindlasti need mängud arendavad mängijaid. Oskad sa öelda, kes tegi Sinu arvates mitu sammu või suure sammu edasi just eurohooaja tõttu? 

Ma jälgisin poole silmaga üldse Eesti jalgpalli. Ma arvan, et Flora edu oli pigem meeskondlik kui mingi mängija individuaalne. Loomulikult Sappinen lõi palju väravaid ja oli väga suur osa klubi edust, aga ma ütleks ikkagi, et see oli võistkondlik edu. 

Kas Sa arvad, et see eelmise hooaja võistkondlik edu tuleb kasuks ka uuel hooajal? 

Kindlasti, kindlasti. Me peame selle nimel tööd tegema, et see nii jätkuks. 

Juba veebruari lõpus ongi Superkarikas FCI Levadia vastu. Milline eesmärk seatud on?

Ainult võit!

Sander Post. Foto: Janek Eslon